Krem z kukurydzy jest tani, szybki i pyszny. Smakuje szczególnie z nutką ostrej chilli, gdy za oknem prószy śnieg.
Składniki:
1,5 - 1,8 l. bulionu warzywnego
(może być z kostki, ja robię wywar z włoszczyzny)
(może być z kostki, ja robię wywar z włoszczyzny)
2 puszki kukurydzy
5-8 średnich ziemniaków
2-3 marchewki
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
przyprawy:
imbir
chilli mielone
gałka muszkatołowa
curry
sól
pieprz
W garnku gotujemy bulion warzywny. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę. Kroimy na małe kawałki. Odcedzamy kukurydzę. Wkładamy to do średniego garnka i zalewamy bulionem ale tylko tyle, żeby przykryć wszystkie składniki. Resztę bulionu odkładamy na bok, może się przydać później. Gotujemy ok 20 - 25 min, do miękkości składników. W tym czasie, kroimy drobno cebulę i szklimy ją na złoty kolor. Dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku i przyprawiamy. Nie żałuję imbiru, chilli i gałki. Zupa jest aromatyczna a jednocześnie delikatna. Kiedy wszystkie składniki są miękkie, przyprawy wsypane, zostało nam tylko blendowanie. Jeśli krem wyszedł za gęsty, dolewamy resztkę bulionu i miksujemy. Można podawać z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz