19.01.2013

Gnocchi czyli włoskie kopytka



Gnocchi to miła alternatywa dla często obecnych na naszych stołach ziemniaków. Pysznie smakują z masłem i parmezanem ale można je tez podawać z sosem np. pomidorowym, z gorgonzoli, szpinakowym. Przepis pochodzi z "Smak łowi Makłowicz". 

Składniki:
 1 kg mącznych ziemniaków typu C
400 g mąki pszenicznej ( typ 550)
2 jajka
sól
gałka muszkatołowa

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą już miękkie odcedzamy. Obieramy póki są jeszcze ciepłe. Ugniatamy widelcem albo blenderem. Na blat wysypujemy mąkę, formujemy kopczyk i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dodajemy zmielone ziemniaki i ugniatamy do jednolitej konsystencji. Dzielimy ciasto na części, formujemy długie wałki na grubość palca. Mniej więcej co 3 cm odcinamy. Każdą część delikatnie spłaszczamy widelcem. Wrzucamy do dużego garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujemy do wypłynięcia a potem odcedzamy. Ja podałam gnocchi z sosem pomidorowym. Buon appetitio!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...