Składniki:
5 dorodnych ziemniaków
duży por
2 czerwone cebule
3/4 ząbki czosnku
1 - 1,5 l bulionu ja użyłam z kostki o smaku wędzonego boczku nadał aromatu ( może być potrzebna szklanka bulionu na drugi dzień bo krem zagęszcza się dość mocno przez noc)
kilka plastrów wędzonego boczku
świeży szczypiorek
oliwa z oliwek
liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz, tymianek
Do małego żaroodpornego naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i polewamy je oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok 10 minut do czasu aż czosnek lekko się zarumieni. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju i wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, por. Dusimy ok 5 - 7 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek, przyprawy i dalej dusimy przez ok. 5 minut. Zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie czyli ok 25 min na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy. Podajemy z pokrojonym szczypiorkiem i boczkiem usmażonym na patelni - koniecznie jeszcze ciepłym! Idealnie dosala zupę, aromatyzuję i dodaje wyrazistości.
Piękna jesienna potrawa, bardzo aromatyczna i sycąca.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz