20.10.2012

dżem brzoskwiniowo - jabłkowy




Przetwory to nic trudnego! Jesień cudownie obfituje w owoce i warzywa. To idealna pora na napełnieni słoików i wypełnienie naszego domu pięknymi zapachami..

Składniki:

1kg brzoswiń
0,5 jabłek
mniej niż pół szklanki cukru
(zależy jak bardzo są słodkie nasze owoce)
1 szklanka wody

W rondlu gotujemy wodę z cukrem. Jabłka i brzoskwinie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka przecieramy przez grube oczka na tarce i dodajemy do wody, gotujemy przez chwilę. Brzoskwinie kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do jabłek. Całość gotujemy około godziny, półtorej na małym ogniu, często mieszając. Jak dżem osiągnie odpowiednią gęstość wkładamy na słoika i kładziemy nakrętką do dołu..
Następnego dnia można przełożyć w ciemne miejsce i poczekać z otworzeniem domowego dżemu do pierwszego śniegu.

Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...