Bardzo zdrowy i lekkostrawny krem. Cukinia ma witaminy B1, B2, C, PP i karoten. Zawiera dużo minerałów w szczególności wapnia i potasu. Ponieważ nie zawiera w sobie metali ciężkich jest warzywem detoksykującym nasz organizm. W 100g cukinii jest tylko 15 kalorii. Jest nie tylko lekkostrawna ale ma zbawienny wpływ gdy mamy zgagę czy nadkwaśność.
Składniki (na 1,5 l kremu):
3 cukinie
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
pół pora
1 cebula
1 l bulionu z warzyw
tymianek
sól, pieprz
W małym żaroodpornym naczyniu układamy 3 obrane ząbki czosnku polane oliwą oliwek i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopnii. W rondlu szklimy cebulkę na oliwie, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i chwilkę podduszamy. Dodajemy kawałki pora (nada wyrazistości naszej potrawie) smażymy wszystko razem 5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i upieczony czosnek, dusimy kolejne 3 - 5 min. Zalewamy bulionem ale tylko tak, żeby delikatnie przykryć warzywa. Dodajemy dużo tymianku, solimy i pieprzymy. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie czyli ok 15 min. Zostawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Warto zrobić zupę dzień wcześniej, wtedy smaki idealnie się połączą. Krem jest delikatny, jedwabisty a tymianek dodaje fenomenalny zapach.. Podajemy zawsze z ciepłymi grzankami!
Smacznego..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz