Podawać jako przystawkę przed przyjęciami albo jako smaczną przekąskę.
Składniki dla dwóch osób:
3 gruszki (wybierajmy te twarde)
ser pleśniowy (u mnie gorgonzola ale może być też rokpol itd.)
żurawina ze słoika
2 łyżki cukru
2 litry wody
pieczywo
masło
przyprawa czosnkowa
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na połówki, łyżką wydrążamy gniazda nasienne. W rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę. Ustawiamy na średni ogień i wrzucamy gruszki, wsypujemy cukier. Gotujemy ok 7 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy gruszki na sitko a potem na żaroodporne naczynie. Do dołków po gniazdach nasiennych nakładamy żurawinę i posypujemy serem pleśniowym. Na drugim naczyniu żaroodpornym ( albo na tym samym) układamy pieczywo posmarowane masłem i posypane przyprawą czosnkową. Pieczywo piecze się tyle samo czasu co gruszki czyli ok. 7 - 9 minut.. Wyjmujemy gdy ser się ładnie roztopi na gruszkach. Podawać wszystko od razu na stół póki ciepłe.. koniecznie razem z pieczywem czosnkowym!
Proste prawda? A jakie wyśmienite!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz