4.12.2012

nadziewana pierś z kurczaka owinięta w chrupiący boczek

Kolacja z okazji imienin Barbary


Składniki:
kilka piersi z kurczaka (dzień wcześniej zamarynowałam je w oliwie z przyprawą do kurczaka i zostawiałam na noc w lodówce)
2 sery camembert ( ja użyłam tego z pieprzem)
suszone pomidory w oleju
świeża bazylia
kilkanaście plastrów boczku
masło

Kurczaka kroimy na trochę mniejsze kawałki i delikatnie rozbijamy. Do środka wkładamy suszonego pomidora (wcześniej odsączonego na ręczniku papierowym), jeden plasterek sera camembert, dwa listki świeżej bazylii i kawałek masła. Zawijamy kurczaka i żeby się nie rozwinął owijamy go jeszcze plastrem wędzonego boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na  koniec delikatnie polewamy całość pozostałą marynatą z kurczaka. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Na wierzch można dodać nadziewane pieczarki. Obieramy pieczarki, wyłamujemy nóżki. Na patelni smażymy cebulkę, dodajemy pokrojone nóżki pieczarek i smażymy chwilę. Wsypujemy do miseczki, dodajemy trochę startego żółtego sera i łączymy. Łyżeczką nakładamy nadzienie do wnętrza pieczarek. Grzybki układamy po bokach piersi z kurczaka. Pieką się tyle samo i są idealnym dodatkiem do głównego dania.

Mamo z okazji dnia Twoich imienin, jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

2 komentarze:

  1. Zagielas mnie tym przepisem! Wyglada pysznie xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) jest smaczny a do tego naprawdę prosty!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...