18.10.2012

królewskie polędwiczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Zapach jest przepiękny a smak niezapomniany. Danie zrodziło się z połączenia składników które były w lodówce od dłuższego czasu i trzeba było je wykorzystać. Potrawa robi piorunujące wrażenie na domownikach. Jest to ulepszona wersja polędwiczek z kurczaka otulonych pierzynką żółtego sera i pieczarek. Niebo w gębie!



Składniki:


piersi z kurczaka - wcześniej zamarynowane
(ja użyłam przyprawy Kentucky którą wymieszałam z odrobiną oliwy,

oczywiście wcześniej kurczaka kroimy na kawałki 
i delikatnie rozbijamy tłuczkiem 
dopiero w takiej postaci ląduje w marynacie)


słoiczek suszonych pomidorów
opakowanie startego żółtego sera
słoiczek majonezu
opakowanie pomidorków cherry
świeża bazylia

Kawałki kurczaka rozkładamy na blasze do pieczenia. Odsączamy suszone pomidory z zalewy papierowym ręcznikiem i kroimy na malutkie kawałki. Układamy je na kurczaku. Przykrywamy delikatnie majonezem a następnie startym żółtym serem. Dekorujemy każdy kawałek świeżą bazylią i połówką pomidorka cherry. Pieczemy 20 minut w 180 (bez termoobiegu).


Kurczak rozpływa się w ustach i znika po kilku chwilach!

Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...