18.10.2012

krem kalafiorowo - śmietankowy posypany grzankami i koperkiem



Kremy wydają mi się bardziej wyrafinowane od zwykłych zup. Są rozkosznie delikatne. Uwielbiam szczególnie te które są tylko odrobiną śmietany lub bez. Są zdrowe i łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze można śmiało brać dokładkę!

Kalafior ma prawie zerową zawartość tłuszczu. Ma w sobie kilkanaście procent dziennego zapotrzebowania na witaminy C, K, B6, B9. A do tego wapń, żelazo, cynk, fluor, sód. Działa cudownie na nasz układ immunologiczny. Jest delikatny i antyalergiczny.

Najlepiej krem zrobić dzień wcześniej aby nabrał kwintesencji.

Potrzebujemy:

dorodnego kalafiora
włoszczyznę
1 kostkę rosołową
1 lub 2 opakowanie serka topionego np. Hochland o smaku śmietankowym
pęczek koperku
grzanki


Jeśli chcecie bardziej zagęścić zupę przygotujcie sobie kilka ziemniaków i szklankę mleka. Ja w tym przepisie unikam tuczących składników. Krem będzie bardziej schludny, z myślą o niewinnej powtórce.

W wielkim rondlu gotujemy włoszczyznę i kalafiora do miękkości. Uwaga: warzywa zalewamy wodą tylko aby je delikatnie przykryć. Wrzucamy kostkę rosołową. Włoszczyznę wyjmujemy. Czekamy aż zupa się schłodzi. Dodajemy serek topiony i blendujemy.
Delikatnie doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami i świeżym koperkiem.

Pachnie pięknie, nic tylko zajadać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...