Prościutkie ciasto a smak niepowtarzalny. Pięknie pachnie migdałami. Jest inspirowane ciastem Nigelii z książki
"How to be a domestic goddes". Ja dodaje mniej cukru i sok z jednej cytryny i wychodzi pysznie. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne.
Składniki:
225 g masła
100 g drobnego cukru ( oryginalnie 225 g)
4 duże jajka
50 g mąki pszennej
225 g obranych i zmielonych migdałów
mniej niż łyżeczka ekstraktu migdałowego
sok z 1 cytryny (oryginalnie z 2)
skórka starta z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miksujemy masło z cukrem aż będzie białe. Po każdym jajku dodajemy 1/4 mąki i miksujemy na wolnych obrotach aż całą mąkę wsypiemy. Dodajemy zmielone migdały, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Wlewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (bez termoobiegu). Jeśli wierzch ciasta będzie się przypiekał szybko przykrywamy folią aluminiową. Ciasto jest dobre jeśli przejdzie test suchego patyczka.
Ciasto podajemy wystudzone posypane cukrem pudrem najlepiej z ciepłą herbatą,
smacznego!
smacznego!
Hej, a jak duże ciasto z tego wychodzi? Na tortownicę jakiej wielkości się przygotowywać?
OdpowiedzUsuńAlbo na ile osób wychodzi? :)
Fajne przepisy i podobają mi się zdjęcia :)
I w ogóle to podziw za słodkości:)
Cześć, dziękuje :)To ciacho jest bardzo proste i szybkie!
OdpowiedzUsuńNic trudnego, jak się dobrze proporcje odmierzy to wszystko
pięknie wychodzi i super smakuje! :)
Tortownica ma 24 cm czyli wychodzi ok. 8miu solidnych kawałków.
Twój blog też jest super, w przyszłym tygodniu
zabieram się za przepis z figsandrosemary!