21.08.2012

pełna pychy lasagne

porcja dla 6 osób lub dla 3 głodomorów

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
600 g mięsa mielonego z zaufanego i dobrego sklepu
papryczki chili, jeśli lubicie wyraźniejszy smak mięsa
1 opakowanie makaronu lasagne
2 opakowania sosu bolognese, najlepiej Uncle Bens
1 duży kawałek prawdziwego sera mozzarella,można poprosić ekspedientkę o ukrojenie dużego kawałka parmezanu ale wtedy wyjdziemy ze sklepu bez grosza przy duszy ;)
mąka
masło
mleko
żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kilka kropel cytryny
sól, pieprz
słodka papryczka
forma do pieczenia prostokątna lub szklana

Na głębokiej patelni szklimy cebulkę, (papryczki chili) i pod koniec smażenia dodajemy czosnek i mieszamy przez 30 sekund nie dłużej żeby czosnek nie nabrał goryczki. Dodajemy mięso. Rozdrabniamy je na patelni jak najczęściej mieszając. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy sosu bolognese i na małym ogniu dusimy przez 5 - 10min.  Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż smaki się połączą.

Ścieramy mozzarelle na tarce. Wcześniej wkładamy ser do zamrażalnika na 10 minut co spowoduje,że nie będzie się rozłaził w dziurkach tylko będzie sztywny.

Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem.Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (są też płaty lasagne których nie trzeba gotować ale jeszcze się z nimi nie spotkałam).
Gotowy makaron układamy w formie. Przygotowujemy w małym garnku sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki masła na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki mąki, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy mleko cały czas mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję sosu zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i kilka kropel cytryny. Na końcu dodajemy żółtko delikatnie mieszając.

Układamy naszą rozkoszną konstrukcję:
płaty lasagne
mięso
sos beszamelowy
mozzarelle
płaty lasagne
mięso
sos beszamelowy
mozzarelle
itd.

Powinno wyjść nam około 3 warstw. Na wierzch możemy ułożyć pomidory posypane bazylią i serem.
Piec 30 min w 180 stopniach. Przed podaniem odczekać ok 10 -15 min i dopiero kroić. Podawać z czerwonym winem w towarzystwie łakomczuchów.

Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...