21.08.2012

krem z dyni otulony curry




Dynia jest doskonała. Aksamitna w smaku ale też niesamowicie cenna. Jest bombą witaminową. Szczególnie polecam ją przyszłym mamą - jest doskonałym środkiem przeciwwymiotnym. Dzięki niej chorzy szybciej wracają do zdrowia. U dzieci dynia wzmacnia wzrok a nas dorosłych chroni przed nowotworami i poprawia cerę. Ma w sobie witaminy: A, B1, B2, C, PP, E, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, dużo beta karotenu. Zawiera mnóstwo białka i nie tuczy. Przyspiesza naszą przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn!
Wiedząc o tych wszystkich cudownych właściwościach - nie pozostało mi nic innego jak zrobić duży gar kremu dla wszystkich.

Porcja dyniowego kremu dla całej rodziny:

2 kg świeżej dyni ( ważne żeby zważyć po zdjęciu skórki,)
wskazówka: będąc na targu czy w sklepie wybierajcie 
tylko te dynie te które mają pomarańczowy miąższ!

1 duża cebula
3/4 ząbki czosnku
5 średniej wielkości ziemniaków
1 całe opakowanie curry
2 litry wywaru z warzyw lub rosołowego
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryczka
oliwa z oliwek
w zależności od upodobania śmietana


Szklimy cebulkę w dużym garnku. Dodajemy czosnek i wszystko smażymy niecałą minutę na ogniu. Dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki, smażymy wszystko ok 5 min. Potem dokładamy kawałki dyni, smażymy. Po chwili wsypujemy curry i smażymy ok 5 min. Warzywa zaczynają przesiąkać smakiem curry i roztaczają zapach na cały dom. Dolewamy wywaru ale tylko tyle by delikatnie przykryć warzywa. Gotujemy całość na średnim ogniu (ok 15min) aż całość zrobi się przyjemnie miękka. Odstawiamy z ognia. Dodajemy przyprawy i 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość miksujemy, podajemy grzankami, świeżym koperkiem lub smażonymi pestkami dyni.
Polecam zrobić dzień wcześniej - smaki wtedy cudownie się połączą.

Zdrowo i rozkosznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...