21.08.2012

piątkowe śniadania: ciabatta z łososiem i awokado

Lubicie te leniwe poranki? Są bajecznie błogie przy smacznym śniadaniu. Nie należy ono do najlżejszych - awokado jest tłuścioszkiem. Raz na jakiś czas trzeba go skosztować  a nawet warto - ma najwięcej luteiny pośród wszystkich owoców dzięki czemu doskonale chroni nasze oczy. Jest również polecane osobą cierpiącym na depresje ze względu na zawartość potasu. Witamina B6 pomoże przy zmiennych nastrojach u kobiet. Jest źródłem kwasu oleinowego który skutecznie obniża nasz zły cholesterol i nie tylko. Jest fantastycznym owocem w kosmetologi, wzmacnia warstwę lipidową naszej skóry i zatrzymuje w niej wodę. Zalet ma mnóstwo. Awokado zasługuje na naszą uwagę chociaż kilka razy w miesiącu!


składniki:

2 dojrzałe awokada
2 świeże ciabatty
opakowanie wędzonego łososia
2 jajka
2 łyżeczki śmietany
aromatyczny koperek/ rzeżucha
masło ziołowe /dobrze przyprawione
sól i świeżo zmielony pieprz


Ciabatki kroimy wzdłuż i smarujemy masłem ( możemy posypać przyprawą do masła - jest naprawdę pyszna) lub wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Wstawiamy do piekarnika - żeby je lekko przypiec. Na dużejpatelni układamy plastry wędzonego łososia a obok niego smażymy 2 jajka sadzone. W tym czasie obieramy awokado i kroimy w kawałki, dodajemy kilka kropel cytryny i trochę pieprzu. Wyjmujemy ciabatki z piekarnika i układamy kolejno:
łososia (dodajemy do niego kilka kropel cytryny),
jajko sadzone,
kawałeczki awokado,
świeży koper
całość smarujemy łyżeczką śmietany
posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,
przykrywamy plasterkiem łososia i drugim kawałkiem ciabatki.

Niebo w gębie! Trzeba zajadać póki ciepłe przy porannej kawie lub świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy..

Wyśmienity początek dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...