Przepis ten jest inspirowany ciastem czekoladowym z gruszkami Nigelli. Pyszne ciasto, banalnie proste i ekspresowe. Zamiast gruszek z puszek w syropie ja samodzielnie karmelizuje gruszki na patelni z cukrem. Dodaje też mniej cukru niż jest w oryginalnym przepisie i tak wychodzi słodkie.
Składniki:
3 gruszki
125 g mąki pszennej
25 g gorzkiego kako
80 g drobnego cukru
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu). Karmelizujemy gruszki na patelni z cukrem i przekładamy do sitka żeby delikatnie się odsączyły. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. Mieszamy je i dopiero wtedy dodajemy jajka, masło i ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy aż do powstania mokrej konsystencji. Na blasze układamy odsączone gruszki i zalewamy ciastem. Pieczemy 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Podawać ciasto same lub z ciepłym sosem czekoladowym.
Uwaga: pół blachy znika natychmiast!
Uwaga: pół blachy znika natychmiast!
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz