28.10.2012

czekoladowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami



Uwielbiam gruszki, pamiętam jak zbieram je z ogródka mojej babci. Słodkie wspomnienia. Teraz kiedy jestem dorosła wiem o nich trochę więcej. Są źródłem błonnika, witaminy C i K. Świetne jesienne owoce dodające nam odporności i świetnie regulujące nadciśnienie. Są dość kaloryczne ze względu na zawarty w nich cukier więc polecam jeść je do popołudnia. Szczególnie mamy będą mieć uciechę z tego owocu - można je spokojnie podawać pociechom gdyż są antyalergiczne i mają mnóstwo soli mineralnych. A do tego  zawierają antyoksydanty i uelastyczniają nam skórę. Jak widać każdy z nas znajdzie coś dla siebie w dorodnej gruszce..


Przepis ten jest inspirowany ciastem czekoladowym z gruszkami Nigelli. Pyszne ciasto, banalnie proste i ekspresowe. Zamiast gruszek z puszek w syropie ja samodzielnie karmelizuje gruszki na patelni z cukrem. Dodaje też mniej cukru niż jest w oryginalnym przepisie i tak wychodzi słodkie.

Składniki:
3 gruszki
125 g mąki pszennej
25 g gorzkiego kako
80 g drobnego cukru
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu). Karmelizujemy gruszki na patelni z cukrem i przekładamy do sitka żeby delikatnie się odsączyły. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. Mieszamy je i dopiero wtedy dodajemy jajka, masło i ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy aż do powstania mokrej konsystencji. Na blasze układamy odsączone gruszki i zalewamy ciastem. Pieczemy 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Podawać ciasto same lub z ciepłym sosem czekoladowym.

Uwaga: pół blachy znika natychmiast!

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...